et_pb_section

BPS v Rapotíně už vytápí třetinu obce

19. února 2021

Bioplynová stanice EFG Rapotín BPS, která patří do holdingu Energy financial group, v letošní zimní sezóně oproti loňsku o více než 60 % navýšila dodávky tepelné energie do obce Rapotín. Díky kogenerační jednotce napojené na nejmodernější technologii zpracování biologicky rozložitelných odpadů tak už celá třetina tepla ohřívajícího rapotínské domácnosti i obecní budovy pochází z ekologicky čistého zdroje.

„Během ledna roku 2020 jsme dodali do centrální kotelny obecní společnosti RAPOS Rapotín 603 GJ tepla z celkově vyrobených 1 368 GJ, v lednu 2021 to však díky aplikaci nového spalinového výměníku bylo už 988 z celkových 1 520 GJ,“ vyčíslil Pavel Bureš, technický ředitel Energy financial group a.s. Vylepšením technologie zároveň došlo k podstatnému snížení spotřeby bioplynu v kogenerační jednotce a tím pádem i k významnému poklesu nákladů. Jak představitel BPS dodal, také v průběhu příští topné sezóny má pokračovat navyšování množství tepla proudícího do obce: „Jednáme o generálních dodávkách v plném objemu potřeby vytápění pro rapotínské sídliště.“

rapotin

S navýšením výroby tepelné energie v areálu BPS Rapotín pomůže kogenerační jednotka č. 2, k jejíž instalaci dojde do konce letošního února, a také projekt akumulace, který má být spuštěný v létě a připravený na topnou sezónu zimy 2021/2022. “Jde o zajištění centralizace tepla produkovaného v BPS do akumulační nádoby, a jeho následnou distribuci dle požadavků spotřebitelů v aktuálním čase a požadovaném množství,” vysvětluje Pavel Bureš. Tímto krokem se podaří zvýšit objem vyrobeného užitného tepla zhruba o další třetinu současného stavu.

Teplo vzniklé ekologickou fermentací odpadů nyní v Rapotíně ohřívá 260 bytů, mateřskou a základní školu, školní tělocvičnu nebo hasičskou zbrojnici. Od připojení centrálního zdroje tepla k BPS v roce 2017 se obci daří držet ceny vytápění pro obyvatele prakticky na stejné úrovni.

Podobně jako rapotínští ušetří od letošního roku při nákupu zelené energie i všichni další zákazníci v celé České republice. A to díky projektu EFG Green Energy, který nabízí elektřinu a plyn z vlastních zdrojů využívajících k jejich produkci výhradně biologicky rozložitelné odpady a obnovitelné komodity.

Poslední články

Bioplynová stanice EFG Rapotín BPS slaví čtyři roky výroby biometanu

Bioplynová stanice EFG Rapotín BPS slaví čtyři roky výroby biometanu

Uplynuly čtyři roky od spuštění výroby zeleného plynu v odpadářské bioplynové stanici EFG Rapotín BPS. Ta slaví od 24. října 2019 výročí instalace biometanové jednotky coby prvního zařízení v České republice, které začalo tento plyn vyrobený z biologicky...

ČLEN SKUPINY:

efg_logo